donderdag 29 oktober 2015

Een eerste over een laatste: 5 magische tips om het/mijn leven met een baby makkelijker te maken

Vandaag krijgt u het genoegen mijn allereerste lijst(je) te lezen op deze blog. Hopelijk weet u het te pruimen. Maar eerst even een korte inleiding…

Met drie kinderen is ons gezin compleet. Babylief is dus onze laatste. Ze is de kers op onze taart. Een extra dot slagroom vinden we niet nodig. Over het leven met haar erbij gaat dit allereerste lijstje. Want een baby erbij is super! Maar hoe overleef je het als er intussen ook twee kleuters met een serieuze ‘attitude’ je huis onveilig maken? De zaken die mijn leven momenteel gemakkelijker maken, zijn de volgende (niet in volgorde van belangrijkheid).
  • Draagdoek. Waarschijnlijk loop ik eeuwen achter met deze ‘ontdekking’ en bent u al lang en breed op de hoogte van de voordelen van een draagdoek. Maar in het verleden waagde ik me er nooit echt aan er één te gebruiken. Het leek me zo’n gedoe om telkens dat stuk stof rond je lijf gewikkeld te krijgen. En zou die baby er niet uit vallen? Omdat het mijn laatste zwangerschap was, ging ik uit nieuwsgierigheid toch naar een infoavond. Na een heel duidelijke uitleg en oefenen met poppen (bij www.ontspannenzwanger.be), had ik het knopen vrij snel onder de knie. En jongens, wat blijkt zo’n doek in real life een gerief te zijn! Vooral tijdens de ochtendshift (waar ik er alleen voor sta), gebruik ik hem bijna dagelijks. Heel handig om Babylief te troosten terwijl je intussen nog boterhammen met choco kan smeren, haren kan kammen en verloren sokken van onder de zetel kan opdiepen. Ook terwijl ik dit schrijf, hangt Babylief lekker te knorren in de draagdoek :-). Nog een kleine supertip: als je baby in het begin wat lijkt te protesteren in de draagdoek, ga dan iets heel banaals doen. De was plooien, afwasmachine uitladen, speelgoed van de andere kids opruimen, whatever. Doordat je aandacht niet op het protest van je baby gericht blijft, kan je zelf rustig blijven of worden. Je baby hoort en voelt je rustig-blijvende hartslag en wordt vanzelf ook kalmer. Het werkt!
  • Nidcap methode. Deze was vooral de eerste paar weken een welkome leverancier van ontspanning, zowel voor Babylief als voor ons. Nidcap staat voor Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program. Een hele mond vol om aan te geven dat de natuurlijke, gekende omgeving van een pasgeboren (of te vroeg geboren) baby als uitgangspunt wordt gebruikt om de zorg op hem/haar af te stemmen. Pasgeborenen worden vaak overvallen door alle indrukken in de grote buitenwereld. Daarom wordt gezocht naar manieren om die grote buitenwereld aan te passen aan de baby, zodat die meer veiligheid en dus ook ontspanning kan ervaren. Een vroedvrouw op de materniteit gaf ons er enige uitleg over. Babylief vond het namelijk maar niks om in bad te gaan, vlak na haar geboorte. Ze krijste alles en iedereen bij elkaar. Bij Zoonlief was dat indertijd ook het geval, en zo hebben we maanden aan een stuk stress gehad om hem in bad te zetten. Dankzij Nidcap werd de stress bij Babylief (en dus ook bij ons) onmiddellijk weg genomen. Pasgeborenen hebben nood aan begrenzing. Daarom helpt het om hen bloot in een warme molton of tetradoek te wikkelen en hen met doek en al in het badwater te dompelen. Ze krijgen zo een veilig gevoel en durven zich ontspannen. Zodra de ontspanning zichtbaar wordt, kan de molton open gedaan worden en kan de baby gewassen worden. Na enkele badnames op deze manier, vindt Babylief het allemaal wel ok en kan ze nu in bad zonder extra ingewikkeld te worden. (PS: De volledige Nidcap-methode houdt nog heel wat andere handvaten en hulpmiddelen in, die vooral gebruikt worden bij te vroeg geboren baby’s. Op die manier krijgen ze wat extra tijd in de ‘alsof’-baarmoeder, waardoor ze minder gestresst aan hun leventje kunnen beginnen.).
  • Boob t-shirts. Wie koopt er nu t-shirts met zo’n onfatsoenlijke naam? Ha! Ikke! ;-) Al enkele periodes borstvoeding gevend (bij de vorige twee kinders dus), was ik op zoek naar handige borstvoedingskledij. Vaak vind ik het een heel gewriemel om de nodige stofdelen opzij te krijgen om eten te kunnen geven en tegelijk toch een beetje discreet te kunnen blijven. Bij dit merk heb je ruimte zat, valt er voor anderen toch niks te zien en ga je ook nog eens stijlvol gekleed (ze verkopen namelijk ook kleedjes). Jozefienneemtdedraadop toonde op haar blog hoe ze een Boob-top voor zichzelf maakte. Dat zou ik ook wel eens willen proberen. Ooit. Want ik vrees altijd een beetje het voor mezelf naaien. Hoewel … lang zal ik er niet meer mee mogen wachten. Ik ben namelijk niet van plan eeuwig borstvoeding te blijven geven :-).
  • Het boek ‘Dit is het boek voor ouders met een leven’. Hilarisch! Soms wat over the top beschreven maar heerlijk herkenbaar. Waardoor ik de moeilijkere momenten iets gemakkelijker kon relativeren. Het niet, of veel te weinig, slapen, gaat voorbij (dus geniet er maar van ;-)). Het is bij iedereen (of toch heel veel ouders) een geklungel om die eerste dagen, weken, maanden door te komen. Het samen-in-hetzelfde-schuitje gevoel doet wonderen voor een moment (kort of lang) van babyblues. Op hun site me-to-we.nl posten de auteurs ook heel regelmatig de meest interessante lijstjes. Me like! Lijstjes, weet u wel ;-)
  • Een co-sleeper. Ook bij deze tip zal ik ongetwijfeld niet echt iets wereldschokkends vertellen. Maar het lekker naast je baby kunnen slapen, zonder bang te moeten zijn dat je er per ongeluk op gaat liggen, maakt die paar uurtjes slaap per nacht toch net iets kwalitatiever. Me like, too!
Of deze tips voor u even magisch kunnen zijn of worden, hangt er waarschijnlijk van af. Belangrijk is in de eerste plaats natuurlijk om zelf (bijna) een baby in huis te hebben…

Tenslotte bied ik u graag mijn oprechte excuses voor het prangende gebrek aan illustraties bij deze lijst. Wie weet, lukt het me later wel eens een keer wat beeld bij het woord te voegen. Hoop doet leven, nietwaar?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten