vrijdag 4 december 2015

Voedselwinst?

Hoe het ons verging bij de 30-dagen-uitdaging rond voedselwinst, hoor ik u denken. Of misschien is het mijn Innerlijke Toverheks, die ik hoor, en interesseert het verder eigenlijk niemand :-) Toch zal ik even kort proberen samenvatten wat we er voor ons gezin hebben kunnen uithalen.

De deelname op zich hebben we niet écht helemaal officieel doorlopen. De eerste dagen noteerden we flink, zoals gevraagd werd, hoeveel gram we in de vuilbak kieperden (soms helaas onvoorstelbaar veel). Nonchalance en de vaststelling dat andere deelnemers het veel beter deden (en dus echt maar minimaal voedsel verspilden), zorgden ervoor dat we het invullen achterwege lieten. We probeerden wel actief te blijven letten op onze omgang met etensrestjes, maar niet al te fanatiek. Intussen blijkt 'zero waste' een populair thema geworden te zijn, want ik kom er om de haverklap wel ergens iets over tegen. Ook op die manier leerde ik een aantal interessante zaken bij.

Wat we leerden? Ik lijst de vier handigste tips eventjes op.

1. Kinders keuzes laten. Onze grootste bron van verspilling bleek al snel 'veroorzaakt' door de kinders. Die kieskeurige kleutermondjes zijn zodanig onvoorspelbaar! De ene dag eten ze alle potten leeg, de volgende gaat er amper iets in. En het zijn dus die dagen, die hier zorgen voor grotere hoeveelheden in de vuilbak. Samen met de Echtgenoot vond ik uiteindelijk een uiterst simpele oplossing. We vragen nu hoeveel schepjes ze van alles willen, vooraleer op te scheppen. Tot nu toe geraken de bordjes veel gemakkelijker leeg op deze manier. Hip hoi! En als die tactiek niet helpt, wil de Echtgenoot zich ook nog wel eens laten gaan in creativiteit :-). 


2. Bewaren van bananen en andere lekkernijen. Wist u dat bananen minder snel bruin worden door een plastic folietje rond het steeltje te wikkelen? Dat tomaten best niet in de ijskast worden bewaard? Dat appels in de fruitlade onderin de ijskast tot een half jaar goed kunnen blijven, zolang er geen rotte appel tussen zit? Meer van dat interessants vindt u hier, hier en vooral ook hier.

3. Ten minste houdbaar tot betekent blijkbaar niet dat het product vanaf die datum standaard niet meer te eten is. Vanaf nu ruiken en proeven we meer, in plaats van enkel op de datum af te gaan.

4. Soep! De ideale manier om restjes groenten op te maken. Draai ze in de soep :-) En gemixt en voorzien van frikadellekes wordt ook dat lekker opgesmuld door ons kleuterpeloton.

Ziezo. Onze bijdrage was gedurende de 30 dagen in november dus niet uitermate spectaculair. Maar we deden wel ons best. We werden ons vooral meer bewust en gaan dat in de toekomst ook proberen blijven. Laat ons er van uit gaan dat alle kleine beetjes helpen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten