woensdag 4 mei 2016

5 magische manieren om kleuters voor te bereiden op de komst van een baby

Acht maanden geleden is het weeral, dat ons Babyliefje ter wereld kwam. Intussen spreken we al over zeveneenhalve kilogram, een kleine 70 centimeter en twee mini-voortandjes! Binnenkort past haar koosnaampje al niet meer, en moeten we over naar Peuterlief ofzo :-).

Vaak denk ik terug aan dezelfde periode vorig jaar, toen ik met een dikker wordende buik achter onze twee oudste kids aan waggelde. Zij konden het zich maar moeilijk voorstellen dat daar een echt mensenkind groeide, in die buik. Laat staan dat het er op een gegeven moment ook nog eens zou uitkomen.
De dingen, die we spontaan of meer doordacht, met onze kleuters deden om hen voor te bereiden op de komst van hun broertje of zusje, zet ik vandaag graag op een rijtje.

Een van de eerste dingen die ik deed, was op zoek gaan naar een mooi vormgegeven zwangerschapsdagboek. Voor de twee andere zwangerschappen gebruikte ik indertijd een gewoon schriftje als dagboek. Maar deze keer schatte ik spontaan (en terecht! Met dank aan die twee bengeltjes) in dat ik veel minder tijd zou hebben om te schrijven. Daarom wilde ik iets kant-en-klaar en invul-achtig. Op bol.com vond ik de 'Zwangerschaps-aftelkalender voor broertjes en zusjes' van Hester Zitvast. Een kalender met een wekelijkse opdracht voor broertjes en/of zusjes in spe en uitleg op kinderniveau over hoe zo'n zwangerschap nu eigenlijk werkt. Super om samen de zwangerschap te beleven en tegelijk je eigen herinneringen te kunnen noteren! De tekenopdrachtjes waren bij onze kids favoriet. Hoewel ze ook heel graag mee fantaseerden over hoe het zou zijn met de baby in huis. En het maandelijkse stickertje plakken, om aan te geven dat er weer een maand voorbij was, zorgde zelfs wel eens voor een klein ruzietje :-) Een echte aanrader, dus!

Vervolgens werden Dochter- en Zoonlief betrokken bij het bedenken en ontwerpen van manieren om de blijde boodschap te verkondigen bij hun grootouders, en later ook bij de rest van de familie, vrienden en collega's. Dochterlief kreeg de eer om hier en daar de aankondiging te doen. Er was ook kortstondig het plan om de kids te laten tekenen voor ons geboortekaartje. Maar gezien ze het tekentalent van hun moeder meekregen (zie hierboven), lieten we toch maar een professionelere ontwerper de kaart maken ;-)

Behalve de zwangerschapsaftelkalender, gebruikten we ook heel wat andere boekjes. Regelmatig werd de afdeling 'gezinsuitbreiding' in de bibliotheek volledig leeg gehaald :-). Het lievelingsboek werd 'Aap wordt grote broer'. Zoonlief zat toen in de aapjesklas, dus het verhaal was helemaal op zijn lijfje geschreven :-). Ergens in het boek wordt Aap een beetje zenuwachtig van al het gehuil van Baby-aap. Hij vraagt daarom aan zijn mama "Wanneer gaat die baby terug in jouw buik?". Dat zinnetje zorgt zelfs nu nog steeds voor hilariteit alom!

En om het allemaal nog wat concreter en levendiger te maken, keken we heel regelmatig samen in de geboorte-albums van Dochter- en Zoonlief. We haalden herinneringen op, vertelden verhalen over hoe zij zich hadden gedragen als pasgeboren babietje. Voor onszelf lekker nostalgisch en voor de kids geweldig fascinerend om zichzelf in mini-versie te kunnen bewonderen.

Naar het einde van de zwangerschap, brak natuurlijk het moment aan om ook letterlijk plaats te beginnen maken voor de baby en alle nodige spulletjes te verzamelen. Vooral Dochterlief kon zich uren zoethouden met het sorteren en 'opplooien' van babykleertjes. Achteraf had ik er zelf wel dubbel werk mee zo, maar het was zo vertederend om haar bezig te zien, dat mijn moederhart dat er graag bij nam :-)

Zwanger zijn, het blijft iets wonderbaarlijks! En het hele proces samen met je andere kinderen beleven, maakt het helemaal magisch! Zoals altijd, ben ik natuurlijk weer nieuwsgierig naar jullie ervaringen. Vragen, aanvullingen, opmerkingen: alle reacties zijn welkom!

2 opmerkingen:

  1. Goeie tips!! En ik heb dus dezelfde albums eh �� Hoe toevallig is dat!!

    BeantwoordenVerwijderen