donderdag 9 maart 2017

Sew Challenge: over knopen en andere (k)nepen van het vak

De Sew Challenge van Woohoo by Davina is intussen weeral bijna twee weken lopende. De eerste editie volgde ik zonder zelf deel te nemen en met heel wat vertraging (wegens verhuis en allerlei andere drukte), maar genoot er des te meer van. Omdat ik momenteel iets meer tijd heb, besloot ik voor deze tweede editie het te wagen wél zelf eens deel te nemen...

Het lot bepaalde dat mijn partner in crime WenSJeWat werd. Een relatief nieuwe blogster, die de afgelopen weken wereldberoemd werd in blog- en naailand met de release van haar eigen Lena-dress patroon. Haar mooi vormgegeven blog vol vrolijke foto's, leuke teksten, en inspirerende naaisels is zeker en vast een bezoekje waard (meer zelfs ook 😉)!

De criteria die ik voor de Sew Challenge van Wensje doorgestuurd kreeg, waren:
 1.    Iets voor jezelf (mag in brede zin, hoeft geen kleding te zijn)
 2.    Een nieuwe techniek gebruiken, iets wat je nog nooit gedaan hebt.
 3.    Iets dat schreeuwt 'Het is lente'!
In eerste instantie moest ik even slikken (edit: achteraf gezien niet enkel in eerste instantie, haha). Op een handtas en een verkleedjurkje na, maakte ik nog nooit iets écht (als in 'een kledingstuk dat ook echt draagbaar is') voor mezelf. Ik besloot echter de 'challenge' letterlijk te interpreteren en dus wél voor kleding te gaan 😏 

Bij gebrek aan naailessen, heb ik jammer genoeg ook totaal geen kaas gegeten van technieken. Eigenlijk doe ik meestal maar wat, of gebruik ik héél braafjes alle instructies in een werkbeschrijving als houvast. Voor het criterium over de technieken informeerde ik dus even extra bij Wensje of ze daarvoor iets in gedachten had. "Nee, vooral iets wat maakt dat je sommige patronen vermijdt." Behalve een kledingstuk aanpassen aan mijn lijf zodat het enigszins past? Haha! Opties genoeg! Laten we dan maar op 'veilig' spelen en voor knoopsgaten gaan? Want ook dàt gebeurde hier nog nooit!

Om te beginnen leek het allemaal een strak plan...
Het lente-aspect besloot ik te zoeken in het patroon. Al snel kwam ik zo bij de Donna blouse uit La Maison Victor. Vorig jaar al heel populair (kijk bijvoorbeeld hier en hier of hier of daar). Na het zien van al dat schoons, kreeg ik er echt zin in én het model leek me eenvoudig genoeg voor mij... Leek, inderdaad.

Ondanks de waarschuwing, ongeveer op elke blog, dat het model ruim, heel ruim valt, koos ik toch de maat die de tabel aangaf. Slecht plan! Het leek wel of er een gigantische luchtbel op mijn rug meereisde 😩 Voor de mouwomslag volgde ik ook netjes de beschrijving. Eveneens slecht plan! Wat een gefrutsel om uiteindelijk rare kronkels te krijgen, die het model enorm lijken te verzwaren. Foto's van dit misbakselnaaisel zal ik u (en mezelf) besparen ...

In een poging nog één en ander te redden, vouwde ik dus de mouwen naar binnen. En voor de achterkant riep ik enkele hulplijnen in. Nepen maken (coupenaden in echt Nederlands) of een maat kleiner nemen, was het verdict. Nepen leken de snelste oplossing. Mijn schoonmoeder speldde de stof zodat ik maar gewoon te stikken had. Dacht ik ... want ergens ging er toch weer iets mis, waardoor er vreemde plooien ontstonden op de rug. De moed zonk me een beetje in de schoenen ...

Maar ... Wat er wél lukte: de knoopsgaten 😃 Toen ik begreep hoe het knoopsgatenvoetje moest gebruikt worden, liep het maken van een leien dakje! Hoera! Vanaf nu maak ik alleen nog kleedjes met knoopsgaten voor de dochters! Gedaan met die blinde ritsen! Kijk hoe schoon mijn aller-, allereerste knoopsgat is geworden 😊
Na een avondje vol zelfmedelijden en steun vanuit pinterest-quote-hoek ("Good enough is the new perfect!"), besloot ik toch nog opnieuw een poging te wagen. Ok, een uitstapje naar de stoffenwinkel 'omdat ik geen andere stof in huis had', hielp ook 😉 

Voor de tweede ronde koos ik lichtere katoen (een zalig Soft Cactusje), werkte ik de armsgaten af met een beleg, koos ik toch een maatje kleiner en knipte ik voor de zoom een centimeter extra om me het gefrutsel te besparen. Het resultaat? Oordeel vooral zelf ... 
Ongetwijfeld niet mijn meest flatterende bloesje, maar toch draagbaar genoeg om volgende maand een weekje mee naar Spanje te nemen.

En alsof het allemaal nog niet genoeg was geweest, begon de zon plots toch nog te schijnen! Zelfs zo hard dat alle foto's overbelicht zijn 😎 Maar omdat ik u al zoveel heb laten lezen, als beloning toch nog een paar fotootjes extra (die ook iets minder overbelicht zijn). Bijvoorbeeld van het mouwbeleg (waar ik nu wel content van ben).
En misschien nog eens wat knoopsgaten? De knoopjes vond ik trouwens weer in grootmoeders kastje, toevallig in exact hetzelfde blauw als de blauwe blaadjes in de stof 😊
En wat hebben we nu geleerd van deze Sew Challenge?
 • Een uitdaging op tijd en stond kan best leuk zijn. Hoewel ik hier thuis de afgelopen dagen waarschijnlijk minder scoorde op sfeer en gezelligheid dan anders 😉 Toch ga ik het 'riskeren' om me opnieuw in een challenge-avontuur te gooien, en wel dit.
 • Er zijn nog een heleboel toffe naaiblogs, die ik dringend moet gaan ontdekken (een overzicht van alle deelnemers van deze Sew Challenge vind je hier).
 • Meten is weten en dat probeer ik nu even niet meer te vergeten 😀
 • Foto's maken met de zelfontspanner in onze tuin geeft toch vooral de indruk dat ik een boomknuffelaar ben ... en zo staan poseren is alles behalve mijn favoriete bezigheid.
 • Knoopsgaten zijn de nieuwe blinde rits. Maar op nepen en andere knepen van het vak zal ik nog hard moeten oefenen. Excuses dus aan diegene die deze hele post heeft gelezen in de hoop nieuwigheden te ontdekken hier; die titel was enkel aandachttrekkerij 😐
 • Soft Cactus heeft de allerzaligste stofjes en ik ga nú een heel reeksje daarvan in een winkelkarretje klikken. Als beloning hè ...
 • Selfish sewing voelt stiekem keihard als verwennerij. Ondanks de bijhorende frustraties, wil ik ook dàt zeker nog een kans geven dus... Een Aster-truitje, zou dat haalbaar zijn?
 • En vanaf nu is mijn slogan definitief ...

Benieuwd welke criteria Wensje van mij kreeg en wat ze daarmee deed? Kijk zeker eens hier.

De andere blogsters, die deze week de uitdaging ook aangingen, zijn de volgende:


Veel lees- en kijkplezier!

24 opmerkingen:

 1. Knap gedaan en ik ben toch fan van het bloesje hoor. Ik heb het zelf ook ek het zit zalig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Comfortabel is het inderdaad wel ☺

   Verwijderen
  2. En moest je nog verbetertips hebben, let me know 😉

   Verwijderen
 2. Ziet er superleuk en comfortabel uit! Het was voor jou een echte uitdaging, maar dan ben je nu toch eens zo trots dat het lukte?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Een uitdaging heeft altijd voor- en nadelen hè 😉 Maar ik ben inderdaad heel blij dat het uiteindelijk wel lukte!

   Verwijderen
 3. Ik ben fan hoor! Echt mooi gedaan! Ik heb je precies wel serieus doen afzien... oeps. :-s Maar het resultaat mag er echt wezen. Het staat je prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Het was heel spannend met momenten, maar dankzij jou overwon ik wel mijn knoopsgatenangst ☺ Ook daarvoor dus: dankjewel!

   Verwijderen
 4. ooh leuk, ik heb ook net een patroon uitgeknipt in deze stof, maar dan voor mijn zoon. Het staat je beeldig

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Méér dan gewoon draagbaar... dit is een toppertje, helemaal lente-proof!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Amai, van zo'n reactie begin ik te blozen! Bedankt! 😊

   Verwijderen
 6. haha, Katrien, ik vind dit anders ook wel heel grappig om lezen hoor! Ik voel me ook heel wat minder eenzaam zo ineens, in al mijn gepruts met maten, en mijn onvermogen om dat dan tegoei aangepast te krijgen :-) allez, dat klinkt veel erger dan dat ik het bedoel eigenlijk, want als ik dat zo lees, zou je het als een belediging kunnen zien, wat het geenszins is!! Hopelijk snap je me wel :-) Ik ben alleszins wel echt heel erg fan van je donna blouse, echt! Ik vind ze supertof! Nu, ik hou wel van loszittende blouses, dus dat helpt wel ook. Ik weet wel niet zo goed waarom je ze onflatterend vindt, is dat omdat ze los zit? Ik vind het echt tof! En keikeigoed dat je je knoopsgatenangst overwonnen hebt! Op naar de volgende knoopsgaten-kledij! En challenge ook :-) Ik doe ook mee :-) hier alvast dik geslaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. by the way: bedankt ook voor de tips, ik wilde die blouse ook eens maken, maar zal maar onthouden wat ik hier lees! Dat van die mouwomslag snap ik wl niet, maar dan kom ik wel eens terug piepen hier ;-)

   Verwijderen
  2. O, Barbara, bedankt voor zo'n opbeurende reactie! I feel you all the way 😉 Een beetje geklungel op tijd en stond mag ook geblogd worden hè, dat hoort bij het leerproces zeker?! Enne, intussen begin ik écht te denken dat het niet aan ons ligt, maar aan de patronen die we kozen (hoewel ik bij jou eigenlijk weinig mis zag 😉)

   Verwijderen
 7. oh, knoopsgaten... Brrrr... Ik vind het kei dapper dat je die angst hebt getemd! Ik blijf ze creepy vinden. Ze zijn echt heel goed gelukt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, Tinne! Uiteindelijk vallen die gaten best mee, hoor ☺ Gewoon doen!!!

   Verwijderen
 8. Dat stofje ligt hier ook nog in de kast... Schreeuwt inderdaad lente en met het zonnetje erbij kan dat alvast niet meer stuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Laat de lente maar starten, ja ☺ Benieuwd welk pareltje jij met deze zalige stof gaat maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zalig, die slogan! Helemaal mee eens! Die knoopsgaten zien er pico bello uit en je bloesje mag er best wezen! Helemaal geslaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Perfect stofje voor je blouse! Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen